Pomiar temperatury jest jednym spośród niezwykle ważnych zadań realizowanych poprzez systemy elektroniczne – znajdujemy się z nim zarówno w niezwykle prostych układach, jak również w fachowych systemach zarządzających złożonymi mechanizmami. Nie zawsze łatwo jest jednak dobrać dobry miernik temperatury, odpowiednio dopasowany do potrzeb aplikacji. Miernik temperatury napotkać można nieomal w każdym urządzeniu elektronicznym – od najzwyklejszych systemów mikroprocesorowych po rozległe układy zarządzające złożonymi mechanizmami o kluczowym znaczeniu.
Mierniki temperatury – co musisz o nich wiedzieć?
Temperatura jest jedną spośród szczególnie określanych wielkości fizycznych. Każdy w domu ma natomiast termometr, wskaźniki temperatury są z kolei nieodzownymi elementami choćby pieców, pralek, lodówek, automatycznych systemów ogrzewania ogrzewania, samochodów itp. Jeśli zatem różnorodnego typu narzędzia służące do detekcji temperatury są tak znane w życiu codziennym, to nie powinno również dziwić, iż często używa się ich też do wykorzystań przemysłowych.
Specjalistyczny miernik temperatury
Miernik temperatury dedykowany jest do bezpośredniej współpracy z czujnikami temperatury – ma stopień wejściowy o wielkim natężeniu, zapewnia linearyzację charakterystyki sensora, kompensację oporności wprowadzeń (dla receptorów termorezystancyjnych) czy rewaloryzację temperatury zimnych końców (dla receptorów termoelektrycznych). Najpopularniejsze typy mierników mają określony typ sensora temperatury i poziom pomiarowy, niezwykle rozwinięty wskaźnik temperatury może być konfigurowany poprzez użytkownika.
Wykorzystanie mierników temperatury
Dzięki własnym unikalnym właściwościom (duża czujność oraz zakres temperatur, niewielkie wymiary), mierniki temperatury znajdują wykorzystanie w wielu gałęziach przemysłu. Do najistotniejszych spośród nich należą: maszynowy, okrętowy, ciepłowniczy, energetyczny, konsumpcyjni, rolniczy, lekarski i w przetwórstwie tworzyw syntetycznych (gumy itp).
Pomiary temperatury w pieczarkarniach czy szklarniach
Podczas obróbki warzyw, grzybów lub owoców konieczny jest monitoring oraz kontrola temperatury w paru szklarniach. W jednej szklarni takich elementów pomiarowych może być również parę. Temperatura mierzona jest na dole oraz na górze szklarni, jak i na końcu, początku lub w środku. W jednej szklarni różnica temperatur w rozmaitych miejscach może wynosić chociażby kilkanaście stopni Celsjusza. Także, prócz mierzenia temperatury wewnętrznej można mierzyć także tę na zewnątrz.